Basing is een op het internet vaak gehoord begrip. Webontwikkelaars hebben het er graag over en wanneer je op zoek bent naar een ontwikkelaar voor jouw website is de kans groot dat je al direct verteld wordt wat de mogelijkheden en kosten van de basing zullen zijn. Waarschijnlijk is er gesproken over xHTML, HTML of HTML5 basing, zonder dat je nu precies weet wat deze begrippen eigenlijk inhouden en of je het allemaal nodig zal hebben. Op het internet worden er meer begrippen gebruikt die wellicht niet direct duidelijk zijn, waardoor het interessant is hier eens nader naar te kijken. Zeker basing is niet bij iedereen even goed bekend, waardoor er een hoop onduidelijkheid over bestaat. De term wordt vaak samen met ‘slicing’ gebruikt, waarbij het niet altijd helemaal duidelijk is wat de verschillen nu precies zijn en of er überhaupt wel verschillen zijn.
Om voor eens en altijd een einde te maken aan de onduidelijkheid over xHTML basing, HTML slicing of webbasing in het algemeen. We spreken over basing binnen webdevelopment als we spreken over het opknippen van het ontwerp. De losse stukken worden vervolgens middels CSS gepositioneerd en met HTML of xHTML wordt de content toegevoegd. Super, maar wat is dan nu slicing? We spreken over slicing als we het ontwerp opknippen in losse stukken en deze vervolgens middels CSS positioneren en met HTML of xHTML voegen we de content toe.
Inderdaad, basing is dus exact hetzelfde als slicing. Het zijn twee begrippen die beide dezelfde betekenis hebben.
Sommige basing/slicing bedrijven proberen basing als een extra dienst te verkopen, bovenop de slicing activiteiten, en je zo een hogere prijs te berekenen. Wij gaan hier uiteraard niet in mee, ons streven is om jou de best mogelijke prijs/kwaliteit verhouding te kunnen bieden. En dit bestaat dus uit basing, slicing of zoals sommige andere bedrijven beweren slicing en basing samen. Wij leveren het allemaal voor een vaste en vooraf afgesproken prijs.
Basing binnen het webdevelopment
Basing staat voor omzetten van een bepaald ontwerp naar een werkende website. Om een beeld te krijgen van hoe de website er uiteindelijk uit zal zien zorgen webdevelopers vaak eerst voor een ontwerp in Photoshop, waarover jij als opdrachtgever een oordeel kunt vellen. Zodra je akkoord gaat met het ontwerp van de website zal de basing plaats gaan vinden. Tijdens dat proces zal het ontwerp om worden gezet in de verschillende onderdelen die het mogelijk gaan maken om de website ook daadwerkelijk te gebruiken. Zo komt het voor jouw gemaakte ontwerp als het ware tot leven. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van HTML5 basing.
Het basen is de tweede stap in het totale proces. Zo wordt eerst het ontwerp gemaakt, om vervolgens door te gaan met de basing. Wanneer dat is afgerond zal de web ontwikkelaar ook de rest van de website gaan programmeren om ervoor te zorgen dat het omgezette ontwerp ook daadwerkelijk goed reageert. Op die manier ontvang je een compleet werkende website, die eruit ziet zoals jij wenst en verwacht op basis van het goedgekeurde ontwerp.
Binnen de basing ligt de nadruk bovendien steeds meer op zoekmachine optimalisatie. Met de komst van HTML5 wordt er namelijk niet alleen meer gekeken naar de manier waarop je de tekst leest, maar ook zeer zeker naar de manier waarop een computer of crawler deze bekijkt. Zo kan er aan de hand van een RDF (Resource Description Framework) informatie worden gegeven over wat er op de pagina te vinden is. Verder kan er binnen HTML5 gebruik worden gemaakt van een aantal tags, om bepaalde elementen helder aan te duiden.